Ruim 200 hotelschoonmakers ontslagen

  • C-Maxi
  • Flyteam
  • jan/19/2021

Ruim 200 hotelschoonmakers, in dienst bij EW Facility Services en Hotel Cleaning Company, raken als gevolg van de coronacrisis op korte termijn hun baan kwijt. Ze houden echter wel perspectief op werk en kunnen intussen ook een beroep doen op het scholingsfonds in de schoonmaakbranche.

Het gaat om hotelschoonmakers die in de Randstad werken. Vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is het aantal hotelbezettingen drastisch teruggelopen – en daarmee ook het werk voor hotelschoonmakers. Bij EW Facility Services verdwijnen 80 banen en bij dochteronderneming Hotel Cleaning Company 132 banen. De schoonmakers krijgen komende dagen te horen om wie het gaat.

Hotelschoonmakers houden perspectief op werk

“Dat is een schok voor de schoonmakers, we hadden gehoopt dat ze in dienst konden blijven. Maar kennelijk zien de schoonmaakbedrijven, ondanks de financiële ondersteuning van de overheid, geen andere uitweg dan een deel van de mensen te ontslaan”, zegt onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. “Gelukkig is er ook goed nieuws. We hebben met de werkgevers afgesproken dat de ontslagen schoonmakers als eerste weer een baan krijgen aangeboden zodra het werk weer aantrekt. Zo houden ze perspectief op werk.”

Scholingsfonds opengesteld

Oók bijzonder is dat de schoonmaakbranche haar verantwoordelijkheid neemt, als schoonmakers vanwege de coronacrisis hun baan kwijtraken, zegt Kampherbeek. “We hebben vandaag met elkaar afgesproken dat schoonmakers in dat geval ook een beroep kunnen doen op het scholingsfonds. Zo kunnen ze komende tijd benutten om een cursus of scholing te volgen waar ze voorheen nooit de kans of het geld voor hadden. Misschien willen ze weleens iets heel anders dan een baan in de schoonmaak. Dan krijgen ze daar nu de mogelijkheden voor om dat te ontdekken.”

De schoonmakers kunnen ook een beroep doen op het mobiliteitscentrum in de schoonmaakbranche, waar vraag en aanbod bij elkaar komen.

Sociaal plan

De schoonmakers krijgen bij ontslag ook een transitievergoeding mee, zo is onder meer vastgelegd in het sociaal plan. De komende dagen kunnen de CNV-leden hierover hun mening geven.