Geurverwijdering / Ontgeuren

Geurverwijdering / Ontgeuren

Er zijn maar weinig dingen in het leven die zo moeilijk te doorgronden zijn als onaangename geuren. Dit maakt het proces van geurverwijdering een behoorlijk lastige. Als er ergens in uw woning een nare geur hangt, weet u vaak niet waar deze vandaan komt – laat staan dat u deze effectief kunt bestrijden. Gelukkig zijn er genoeg manieren om uw woning alsnog te ontgeuren – al dan niet met specialistische hulp.

Eerst is het belangrijk om te achterhalen waar de geur precies vandaan komt. Zo kan de geur gerelateerd zijn aan onszelf – de zogenaamde lichaamsgeuren -, maar ook aan huisgenoten, huisdieren, etenswaren, gewoontes, et cetera. Kook je regelmatig met heftige kruiden? Dan is de kans groot dat deze geur na verloop van tijd in de woning komt te ‘hangen’. Heb je een huisdier, zoals een hond of kat? Die willen nog wel eens wat urine verliezen in de woning, wat een penetrante lucht afgeeft. Wellicht zijn er wat etensresten onder de bank gerold, die langzaam wegrotten en een nare geur verspreiden.

Zodra we weten wat we precies ruiken, is de definitieve ontgeuring van uw woning al een stuk dichterbij. Geuren zijn immers gassen – er is altijd ‘iets’ wat deze gassen vrijlaat. Soms is dat ‘iets’ al verdwijnen, en kan goed doorluchten al genoeg zijn om het probleem op te lossen. In dit geval hoeven dan enkel de onaangename gassen uit de lucht verwijderd te worden.

Soms zit de geur echter nog ergens ‘aan vast’, zogezegd. Dan dient u eerst deze bron te achterhalen en uit de ruimte te verwijderen. De omgeving waar de bron zich bevond dient grondig gereinigd te worden, alvorens er overgegaan wordt tot opnieuw doorluchten.

In extremere gevallen kan het zo zijn dat de geur zich al verder heeft kunnen verspreiden door de woning; en haar intrek heeft genomen in bepaalde materialen die hier open voor staan. Zo wordt de geur geabsorbeerd. Dit kan gebeuren met stoffering, hout of bepaalde soorten verf. Deze nemen de geur op en laten vervolgens diens gassen vrij als het warmer wordt in de ruimte.

Dergelijke ‘secundaire geuren’ worden vaak vergeten. Toch kan dit er de oorzaak van zijn dat er zelfs na een grondige reiniging van de bron nog geuren blijven hangen.

Heeft u zelf al meerdere malen getracht de nare geuren te verwijderen door het doorluchten van de ruimte en het verwijderen van de bron, en blijft de nare lucht terugkomen? Dan is het wellicht tijd om een schoonmaak professional in te schakelen. Deze kunnen met meer expertise en specialistische middelen het probleem aanpakken, zodat het definitief tot het verleden zal gaan horen.

Zo gebruiken wij van properelei.be stoom en hitte om geuren uit oppervlakten en materialen te verwijderen. Daarbij wordt met een spuitflacon warm water op oppervlakten gespoten, waarna deze gedroogd wordt met een hittepistool of haardroger. Door deze hitte en vochtigheid gaan de poriën van materialen openstaan en komen de nare geuren vrij. Een ervaren schoonmaker kan zo snel achterhalen welke oppervlakten en materialen verantwoordelijk zijn voor de vieze luchtjes – en deze grondig verwijderen.

De aanpak van ervaren schoonmaakbedrijven zoals c-maxifyteam.be is duidelijk: eerst – waar mogelijk – de bron verwijderen. Dan de aangetaste materialen en oppervlakken grondig reinigen, desnoods met vocht en hitte. Vervolgens diezelfde materialen en oppervlakken ‘afsluiten’ zodat er geen verdere nare geuren in kunnen binnendringen, bijvoorbeeld door een coating-laag aan te brengen. En tenslotte de ruimte goed doorluchten, hierbij eventueel gebruik makend van een passende luchtverfrisser.

Alhoewel u dit zelf thuis kunt proberen, is de kans op succes groter als u het proces van geurverwijdering laat uitvoeren door een ervaren schoonmaakbedrijf. Zij hebben immers meer kennis van passende oplossingen en de gebruikte technieken, zodat u zeker weet dat de juiste aanpak voor uw geuroverlast gekozen wordt. Zo kunt u weer snel van een heerlijk fris ruikend pand genieten.

Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij staan altijd voor u klaar!

Recente projecten

BLIJF OP DE HOOGTE

Onze branches