Hoarding schoonmaak: professionele schoonmaak na verzamelwoede

  • C-Maxi Flyteam
  • C-Maxi
  • mrt/02/2022

Wat is hoarding?

Hoarding, ook wel extreme verzamelwoede of verzamelstoornis genoemd is de term die wordt gebruikt in situaties waarin een persoon jarenlang spullen heeft verzameld en nooit iets heeft weggegooid. De persoon in kwestie vindt het dan ook ontzettend moeilijk om afscheid te nemen van de spullen. Het kan dan gaan om grote dingen als meubels of kledingstukken maar ook de kleinere (en voor de meeste mensen nietszeggende) spullen zoals paperclips of plasticzakken, alles wordt bewaard.

Extreme verzamelwoede

Naar schatting lijkt zo’n 1 op de 25 Belgen last te hebben van hoarding of extreme verzamelwoede. Misschien herken je het zelf ook wel dat je het soms lastig vindt om bepaalde spulletjes weg te doen ook al weet je bijna zeker dat je er nooit meer wat mee gaat doen. Bij de meeste mensen blijft het gelukkig bij het hebben van iets te veel nutteloze spullen in de schuur en op de zolder maar bij een aantal lijdt het tot gevaarlijke situaties en onleefbare omstandigheden.

Het begint vaak onschuldig

De eerste spullen kunnen nog wel worden opgeruimd in een kast of een kamer waar anderen het niet zo snel zullen zien maar wanneer de ruimte daar begint op te raken verplaatst het probleem zich naar de zichtbare gebieden. De keukenkastjes raken vol, op het aanrecht kan nauwelijks meer een kopje staan en de fiets past niet meer in de garage. In sommige gevallen wordt het zelfs zo erg dat bepaalde ruimtes compleet onbereikbaar of onbruikbaar worden door alle spullen die in de weg staan. In zulke gevallen spreken we duidelijk van extreme verzamelwoede ofwel hoarding.

Veiligheid en hygiëne

De woning van een hoarder wordt vaak compleet onbruikbaar. Naast dat zo’n vol huis ontzettend onhandig is, is het ook nog eens op verschillende vlakken onveilig. De kans op een ongeluk is groter en mocht er een ongeluk plaatsvinden dan hebben de hulpdiensten vaak veel meer moeite om iemand te bereiken en te helpen. Naast de praktische ongemakken is de hygiëne vaak ook ver te zoeken. Door de aanwezigheid van alle spullen zijn sommige plekken nauwelijks meer te bereiken waardoor schoonmaken een dagtaak zou worden. Het komt dan ook vaak voor dat er al lang niet meer is schoongemaakt. In de ergste gevallen heeft de hoarder ook nog een aantal huisdieren die tussen de spullen hun voedsel bewaren en hun behoefte doen en daardoor weer ander ongedierte aantrekken.

Oorzaak van hoarding

De oorzaak van hoarding kan op verschillende vlakken liggen maar in de meeste gevallen gaat het om een dwangstoornis. Een grotere kans op het ontwikkelen van een dwangstoornis kan erfelijk zijn maar het kan ook komen door traumatische ervaringen uit het verleden. Daarnaast kan een neurologische afwijking of het hebben van bepaalde persoonlijke eigenschappen zoals besluiteloosheid of een grote behoefte aan controle de oorzaak zijn van de extreme verzamelwoede. Als u iemand bent of kent die lijdt aan verzamelwoede is het verstandig om hier professionele hulp voor te zoeken.

Hoe maak je een woning na hoarding schoon?

Op het moment dat de verzamelwoede ten einde komt is er vaak een grote ravage ontstaan die vraagt om een professionele aanpak. Ondanks dat je er, buiten een aantal televisieprogramma’s om, vaak niet veel van mee krijgt komt hoarding veel voor. Wij van C-Maxi brengen dan ook jarenlange ervaring mee als het gaat om het opruimen en schoonmaken van woningen en ruimtes waar een hoarder heeft gewoond. Bij het schoonmaken en opruimen van zulke woningen komen de verschillende specialiteiten van C-MAXI vaak samen.

Het gaat meestal niet alleen om het opruimen en schoonmaken van de woning maar ook om het ontsmetten of desinfecteren van de ruimte en het verwijderen van vieze geurtjes. Verder is er vaak bijkomende schade in de vorm van brand- of waterschade die verholpen moet worden. Samen met de opdrachtgever bekijken of het gaat om een grondige schoonmaak waarbij er nog spullen moeten blijven staan of dat de gehele woning ontruimd en ontsmet moet worden. Elke situatie vraagt om een passende aanpak en daarin denken wij graag met u mee.

Hoarding of verzamelwoede schoonmaak

C-MAXI is het nummer één schoonmaakbedrijf in Antwerpen en de rest van België. Bent u benieuwd wat wij voor uw situatie kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek. Op deze pagina vindt u de verschillende manier waarop u met ons in contact kan komen. U kunt ons bellen, mailen, whatsappen of direct een offerte aanvragen. Samen bekijken we de situatie om u vervolgens een passend aanbod te doen.