Grondige opkuis vervuilde woningen en ontruiming

  • C-Maxi Schoonmaakbedrijf
  • C-Maxi
  • apr/28/2021

Vorige week kregen we weer een bijzondere opdracht.

Kijk snel op onze pagina: https://www.youtube.com/watch?v=HcKDG_eSbP8

Deze keer hadden we te maken met een persoon met extreme verzamelwoede. De zogenaamde ‘hoarder’. Het was een zeer triest verhaal, wat ons bijzonder hard geraakt heeft. De persoon in kwestie durfde niet uit de woning te komen en was zeer angstig voor de buitenwereld. Zo werd de woning letterlijk het ‘hol’ waarin geleefd werd. En dat was te zien.

Met dit bovenaanzicht krijg je een goed beeld van de verzamelwoede. Het maakte niet uit wat het was, de persoon kon het gewoonweg niet over het hart verkrijgen om iets weg te gooien. Een bonte verzameling van lege verpakkingen, servies, meubels, schilderijtjes, knuffels, zelfs een aantal kapotte paraplu’s. Alles werd bewaard.

Het was niet alleen de grote hoeveelheid spullen die dit een uitdagende klus maakte. De woning was ook zeer vervuild. Zo ziet u bijvoorbeeld dat de persoon in kwestie ook de behoefte op de vloeren of in potjes heeft gedaan. De stank was absoluut niet te harden.

Zelfs na het verwijderen van alle grote objecten bleef het erg lastig om goed schoon te maken. Overal lag rommel. Veel papiertjes, maar ook scherven en los puin.

Zo was ook de badkamer een enorme uitdaging. Het bad was eigenlijk geen bad meer, maar een verzamelplaats voor de vuile vaat. Het lag vol met een enorme hoeveelheid pannen, borden, en bestek. De vloer werd bedekt door vuile kleding en ander vuil. Hoe iemand hierin gewoond kan hebben, wij weten het ook niet.

De slaapkamer was ook gigantisch vuil en rook al net zo smerig als het er hier uitziet. Etensresten die al lang geleden vergaan zijn, allerlei op het oog willekeurige troep overal op gestapeld… Er was nauwelijks doorkomen aan. Wij geloven dan ook niet dat de laatste bewoner sowieso nog gebruik kon maken van het bed.

Hoarding is een psychologische aandoening die bijna nooit begrepen wordt door de omgeving. Men denkt dat het zo simpel is als maar even wat spullen weggooien. Deze woning is echter het bewijs dat het niet zo makkelijk is. Eenmaal opgesloten in de woning, alleen met de waanideeën, is dit uiteindelijk het resultaat gebleken.

Gelukkig zijn wij C-Maxi, Cleaning Maximaal. Ons is geen klus te vuil of te groot. Wij hebben met man en macht gewerkt aan het leegruimen, desinfecteren en reinigen van de woning, zodat deze weer klaar was voor normale bewoning. Pas nadat er talloze wagens gevuld met vuilniszakken vertrokken waren, konden we zien dat het eigenlijk een ontzettend leuk appartement was. Nu is het tijd van de volgende bewoner om hier weer meer van te genieten.