Desinfectie bij infectieziekten

Het was de afgelopen tijd de grootste schrik van iedere werkgever: een besmetting met een gevaarlijke infectieziekte op de werkvloer. Met de COVID-19 pandemie werd de vraag naar desinfectie bij infectieziekten ineens exponentieel groter. Niet zo gek, aangezien het aantal besmettingen steeds groter werd – en daarmee dus ook de hoeveelheid locaties waarop een besmet persoon voor korte of langere tijd geweest is.

Om een dergelijke ‘tweedehands’ besmetting te voorkomen, was het daarom zaak om de ruimtes waarin een besmette persoon geweest is zo spoedig mogelijk te desinfecteren. Niets nieuws: eerder was dit ook al bijvoorbeeld nodig bij MRSA of ebola besmettingen.

De angst voor besmettelijke infectieziektes is groot – al helemaal als het een potentieel dodelijke ziekte betreft. Dit maakt dat mensen al snel niet meer in een ruimte durven te komen waar deze ziekte potentieel rondgewaard heeft. Zodoende kan een ruimte voor korte of langere tijd leeg blijven staan, terwijl eigenaars en beheerders niet weten wat ze ermee aanmoeten.

Zonde, want met de juiste voorzorgsmaatregelen kan een ruimte al vrij snel weer vrijgegeven worden voor ‘normaal’ gebruik. De focus dient bij een initiële desinfectie-schoonmaak te liggen. Hierbij wordt er niet het zichtbare vuil schoongemaakt, maar ligt de focus op het desinfecteren van onzichtbare deeltjes – waaronder de schadelijke ziektekiemen.

Met een desinfectiebeurt wordt een ruimte niet alleen schoon, maar wordt het ook ontsmet – waarmee aanwezige bacteriën of virussen geëlimineerd worden. Dit is het verschil met een enkele schoonmaakbeurt, die meer focust op het verwijderen van het aanwezige vuil en gaat voor ‘op het oog schoon’. Desinfectie gaat dat stapje verder en pakt ook onzichtbare problemen aan.

 

Een goede desinfectie bij infectieziekten begint met het vaststellen van een plan van aanpak. Zo kunnen er – afhankelijk van de infectieziekte in kwestie en de besmettingsgraad – meerdere technieken toegepast worden. De basisaanpak is een handmatige schoonmaak en aanvullende desinfectie door gespecialiseerde schoonmakers. Daarbij wordt een reguliere grondige schoonmaak afgesloten met een reiniging met desinfectiemiddel.

 

Bij iets heftigere besmettingsgevallen, kan er daarnaast verneveld worden. Dan worden er microdruppeltjes met desinfectiemiddel in de lucht vrijgelaten, die overal in de ruimte neerdwarrelen en zo zelfs de kleinste hoekjes en gaatjes bereiken. Een nadeel van verneveling is wel dat het alle oppervlaktes vochtig maakt – dus ook eventuele kunstwerken of elektrische apparatuur. Dit alles dient eerst zorgvuldig afgedekt te worden.

 

Als ervaren schoonmaakbedrijf, weet het team van www.c-maxiflyteam.be als geen ander hoe de klus geklaard moet worden. In overleg bepalen wij de beste aanpak en voeren wij deze desgewenst ook op korte termijn uit. Zo kunt u weer rusten in de wetenschap van een veilig gedesinfecteerde ruimte. Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Recente projecten

BLIJF OP DE HOOGTE

Onze branches